ELEMENTELE OBLIGATORII PENTRU UN COȘ DE FUM

În imaginea de mai jos este o schemă de asamblu cu toate elementele ce pot compune un coș de fum în funcție de situațiile întâlnite în teren.


Dați click / atingeți fiecare componentă pentru detalii.

La baza oricărui coș de fum trebuie să existe un sistem de scurgere prin care condensul, care apare în interiorul coșului și se scurge, să aibă posibilitatea de a fi eliminat.

Orice coș de fum trebuie să aibă una sau mai multe ușițe de vizitare pentru inspecția și curățarea coșului. Aceasta trebuie să asigure accesul kit-ului de curățat și al elementelor de inspecție în orice zonă a coșului de fum. Ușițele de vizitare trebuie să fie izolate și etanșe, mai ales dacă sunt poziționate în partea superioară a coșului de fum.

Coșul de fum trebuie să conțină un element de racordare (T – racord de 90° sau Y – racord de 135°) care, prin cele trei orificii pe care le are, asigură trei funcții esențiale funcționarii coșului de fum. Un orificiu este pentru realizarea racordării cu sursa de căldură (cel orizontal), un orificiu este pentru evacuarea gazelor de ardere (cel orientat în sus), iar al treilea orificiu pentru direcționarea condensului spre zona de eliminare a acestuia (cel orientat în jos). Legătura dintre acest racord și sursa de căldură (centrală, șemineu, sobă etc.) trebuie făcută cu un racord metalic certificat.

Un element foarte important este elementul de capăt al coșului de fum (element terminal). Rolul principal al acestui element este de a etanșa izolația coșului de fum astfel încât aceasta să nu între în contact cu umiditatrea din aer sau cu apa datorată ploilor. În cazuri speciale se folosesc pălăria antiploaie sau pălăria antivânt, acestea având rolul de protecție împotriva intemperiilor.

Pentru a avea o configurație corectă de coș de fum se recomandă consultarea unui specialist. Acesta va dimensiona coșul de fum (în funcție de diametru și înălțime), utilizând elementele de mai sus și ținând cont și de alți factori din teren (amplasarea coșului, sistemul de fixare și prindere, devieri etc).